Houbová máčanka

Při expedici “Zakázané zóny Užanského národního parku”, se nám pod nohy připletlo pár hub. Připravili jsme z nich oblíbené místní jídlo – houbovou máčanku, což je variace na houbovou omáčku.

Podmínky byla sparťanské. Vařilo se na kamnech, v kterých se zatápělo dřevem. Hrnce žádné, takže pro přípravu jsme museli použít starý lavor. Výsledek byl přesto vynikající.

Nikdo neotrávil a vyvrátili jsme mýtus, že houby se nemají jíst na noc a kombinovat s alkoholem. 🙂

Houbová máčanka
Na máčanku potřebujete: houby, olej, cibuli, zakysanou smetanu, vajíčka, sůl, pepř a další koření podle chuti.
Je potřeba hodně míchat.

… a míchat


Nikdo neotrávil. Vyvrátili jsme mýtus, že houby se nemají jíst na noc a kombinovat s alkoholem.

Na Facebook mi přišla žádost o recept, takže tady je:

Cibuli nakrájet na malé kousky a osmahnout do žluta na oleji. Pokud chcete přidat mletou papriku, tak právě v této chvíli.

Pak přidáme předem uvařené houby a trochu prohřejeme.

Dále se smíchá zakysaná smetana s stejným množstvím vody, vajíčkem, moukou. Na pánev se dává přibližně 200 g smetany, 1 vajíčko a jedna stolová lžička mouky. Téhle směsi může být klidně mnohem víc, nebo méně. Podle toho kolik máme hub.

Část mouky může být kukuřičná. Místo smetany, lze přidat kyselé mléko.

Výsledek nalijeme na houby, osolíme, opepříme, případně dáme další koření podle chuti. Pak mícháme a mícháme, dokud není hotovo.

Na konec nebo pak až na talíř, je možné přidat nakrájený kopr, nať petrušky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *